Studiowanie dietetyki to nie tylko możliwość zdobycia wiedzy naukowej. To także szansa na pracę, która ma realny wpływ na ludzkie zdrowie. Absolwenci tego kierunku znajdą zatrudnienie w sektorze prywatnym i publicznym, a zapotrzebowanie na wykształconych dietetyków cały czas wzrasta. Sprawdź, dlaczego i gdzie warto studiować dietetykę oraz czym zajmuje się dietetyk. Przekonaj się, że na rynku pracy osoba z tytułem dietetyka jest kandydatem pożądanym i dobrze opłacanym.

Czym zajmuje się dietetyk?

Dietetyk zajmuje się analizą, oceną i planowaniem zrównoważonych programów żywieniowych osób indywidualnych, grup społecznych czy instytucji. Zawodowo wspiera zdrowy styl życia, zapobiega chorobom związanym z dietą oraz pomaga w osiąganiu konkretnych celów związanych z żywieniem.

Dietetyk przeprowadza ocenę jakości żywienia swoich pacjentów, analizuje ich nawyki i preferencje żywieniowe, stan zdrowia i ewentualne problemy związane z dietą.

Na podstawie zebranych informacji tworzy spersonalizowany plan żywieniowy, uwzględniający indywidualne potrzeby pacjenta. Plan ten może obejmować zalecenia dotyczące ilości spożywanych kalorii, rodzaju posiłków, proporcji składników odżywczych, a także ewentualne suplementy.

Odgrywa ważną rolę w edukowaniu pacjentów na temat zdrowego żywienia, zasad skutecznej utraty wagi, zarządzania chorobami dietozależnymi czy poprawy ogólnej kondycji zdrowotnej. Motywuje również do wprowadzania pozytywnych zmian w nawykach żywieniowych.

Pracuje z grupami osób, które są bardziej narażone na problemy zdrowotne związane z dietą, takimi jak osoby z cukrzycą, nadwagą czy nadciśnieniem. Działa prewencyjnie, pomagając w utrzymaniu zdrowego stylu życia.
Niektórzy dietetycy są również zaangażowani w badania naukowe związane z żywieniem, zdrowiem i dietetyką, co przyczynia się do rozwijania wiedzy w tej dziedzinie.

W przypadkach bardziej skomplikowanych problemów zdrowotnych dietetyk może współpracować z lekarzami, fizjoterapeutami czy psychologami.

Czy warto studiować dietetykę?

Studiowanie dietetyki umożliwia zdobycie wiedzy na temat wpływu diety na zdrowie społeczeństwa, a także uczy, jak promować zdrowe nawyki żywieniowe i zapobiegać chorobom dietozależnym.

Absolwenci studiów dietetycznych mogą pracować jako indywidualni doradcy żywieniowi, pomagając klientom osiągnąć cele związane z dietą, utratą wagi, poprawą kondycji fizycznej czy zarządzaniem chorobami dietozależnymi, takimi jak cukrzyca i nadciśnienie. Mogą wpływać na zmianę nawyków żywieniowych, co przekłada się na poprawę ogólnego zdrowia społeczeństwa.

Zajęcia z zakresu dietetyki uczą, jak dostosowywać plany żywieniowe do indywidualnych potrzeb klientów. To umożliwia pomoc zarówno osobom zmagającym się z problemami zdrowotnymi, jak i sportowcom dążącym do osiągnięcia określonych celów żywieniowych.

Warto pamiętać, że dietetyka wymaga nie tylko solidnej wiedzy z zakresu nauk przyrodniczych, ale także umiejętności skutecznej komunikacji z klientami. Podczas studiów te umiejętności są także rozwijane i są niezwykle przydatne w pracy z różnorodnym gronem pacjentów.

Ile zarabia dietetyk i gdzie może pracować?

Średnia płaca dietetyka (dane na 2023 rok) wynosi 4175 zł na rękę. W przypadku umowy o pracę jest to równowartość 5640 zł brutto, natomiast przy formie zatrudnienia B2B – 5425 zł brutto. 24% dietetyków osiąga zarobki przekraczające średnią krajową. Głównie są to osoby, które prowadzą prywatne poradnie lub pracują w branży cateringowej.

Dietetycy pracują w:

  • Placówkach medycznych, w których współpracują z zespołem opieki zdrowotnej.
  • Ośrodkach zdrowia, prowadząc porady żywieniowe, badania składu ciała, pomagając w rozwiązywaniu problemów żywieniowych.
  • Placówkach opieki długoterminowej zwłaszcza osób starszych lub z przewlekłymi chorobami.
  • Szkołach, przedszkolach czy na uczelniach, promując zdrowe nawyki żywieniowe wśród uczniów i studentów.
  • Firmach cateringowych.
  • Na uczelniach.
  • Ośrodkach sportowych.
  • Mediach i firmach Public Relations.

Studia licencjackie- kierunek Dietetyka

Student studiów licencjackich z dietetyki w Kwidzynie na Powiślańskiej Szkoły Wyższej zdobywa wiedzę, podczas 6 semestrów wiedzę dotyczącą żywienia ludzi zdrowych i chorych oraz profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych. Rozwija umiejętności przygotowywania potraw zgodnych z różnymi dietami, identyfikowania, zapobiegania i leczenia niedożywienia oraz niedożywienia szpitalnego. Zajmuje się analizą stanu odżywienia pacjentów, planowaniem diety oraz prowadzeniem dokumentacji związanej z żywieniem. Jako specjalista w dziedzinie żywienia, po zdobyciu dyplomu, jest gotowy do podjęcia pracy lub może kontynuować edukację na studiach magisterskich na wybranej uczelni.

Dyplom PSW wzbogaca doświadczenie, jako uczelnia medyczna, kształcąca praktycznie, placówka oferuje duży nacisk na zajęcia praktyczne w otoczeniu klinicznym, abyś w przyszłości mógł znaleźć pracę nawet w szpitalu i był na to gotowy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj